SOUS-VIDE BLOG

A Sous-Vide otthoni eszközei

A Sous-Vide otthoni eszközei

A Sous-vide otthoni eszközei, használatuk, működésükx.jpg

A Sous-Vide technológia otthoni  alkalmazásának elterjedése, némi késéssel ugyan, de egyértelműen fejlődésnek indult a hazai háztartásokban  is. Ahhoz, hogy ez létrejöjjön, két fontos tényezőnek köszönhető. Az egyik, hogy a megvalósításhoz szükséges precíziós eszközökök ma már széles körben beszerezhetőek, áruk folyamatosan optimalizálódik, a másik pedig az, hogy már hozzáférhető a technológia szakszerű oktatása, a háztartások által közkedvelt távoktatás formában is.

Az eszközeiről 

-Vákuumcsomagolóvk6.jpg

Vákuumozógép beszerzésénél sokan figyelmen kívül hagyják a levegő kiszorításának kulcskérdését, pedig ez biztosítja a levegő kiszorítását a tasakból, így a levegő jelenléte nélkül létezni képtelen baktériumok elpusztítását. Az el nem pusztítható baktériumok csíraszámát a technológia során lecsökkentjük olyan alacsony szintre, ahol már képtelenek szaporodásra, így a romlás hosszú időre megakadályozható. A technológia otthoni alkalmazásához tehát szükség van egy lehetőleg dupla hegesztőszálas,  légcsatornás rendszerű vákuumozóra, ami a levegőjelentős részét képes kiszívni a tasakból.

A külső vákuumcsomagoló gépek sajnos nem alkalmasak semmiféle folyadék vákuumozására, a húson lévő minimális  nedvességét is kiszívják a vákuumtasakból. Speciális zacskók szükségesek a használatához (mikrobarázdás, légcsatornás), melyek nem alkalmazhatók 70 fok felett. Működése szerint direkt módon történő vákuumozásra alkalmas a külső vákuumozó berendezés.  Vákuumpumpa szívócsövét közvetlenül a csomagoló anyag szájrészébe illesztik és az a levegőt csak a csomag belsejéből szívja ki.

Fontos még továbbá, hogy a biztos légmentes zárás érdekében dupla hegesztőszálas vákuumozót használjunk. Ez biztosítja, hogy nem kerülhessen levegő a vákuumtasakba még akkor sem, ha az egyik hegesztőszál nem működik tökéletesen zsírosodás, elégés, folyadék kicsordulása miatt.

-Vákuumtasakokvákuum műa_1.png

A vákuumtasakok összetételénél nagyon fontos szempont, hogy hőrezisztensek legyenek, azaz hő hatására ne váljanak ki a műanyag tasakból mérgező anyagok. Ezért csak a speciális sous-vide tasakok alkalmazása javasolt. A vákuumtasak vastagsága mikronokban fejezhetők ki. A sous-vide  minimális  követelménye a 9 mikron tasakvastagság. Minél nagyobb a vákuumtasak vastagsága, annál nagyobb a hő tolerancia, tehát a mérgező anyagok is kisebb eséllyel oldódnak ki a termékből.

Külsőtasakos vákuum-csomagológépekkel lezárhatók a légcsatornás vákuumtasakok, melyek általában mikrobarázdáltak.tasakroll_1.jpg

-Hőkezelő, temperáló eszközökSV 2 geöffnet frei 300dpi.jpg

A második fontos eszköz egy hőszigetelt kád, mely lehetőleg vízcirkulációs rendszert tartalmaz, mert az úgynevezett passzív, vagy statikus kádak nem tudják a kád minden pontján egyenletesen tartani a hőmérsékletet. Mivel a pontosság kulcskérdés, a vízkeringetés elengedhetetlen része az otthoni főzőrendszereknek is.

-Jégkocka

A a jeges fürdő alkalmazásához szükséges eszköz. Az elkészült termékeket hirtelen sokkolásnak, felületi lehűtésnek kell követnie, hogy a sokkoló szekrény optimálisan (1 órán belül) le tudja hűteni a sous-vide félkész terméket.

-Sokkoló hűtés- A jeges fürdő után, a maghőmérséklet lehűtésére alkalmazzuk. Gyors és megbízható megoldás, a modern hűtőszekrények rendelkeznek gyorslehűtés, gyorsfagyasztás  funkcióval.

A Sous-Vide teljes elterjedésében az jelentett gondot, hogy az eszközök  meglehetősen borsos áron voltak kaphatók. Az áttörést a sous-vide háztartási meghonosításában, a kedvezőbb áru, vízkeringetős főzőautomaták jelentik, melyeket már a hazai háztartások anyagi lehetőségei szerint áraztak.

 sv100.jpg

Csidei Tamás

Szaktanácsadó, szakoktató

www.gasztronautakft.hu

info@gasztronautakft.hu

 

Szólj hozzá! Sous-Vide sousvideotthon Tovább
A Sous-Vide otthoni eszközei Tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Szólj hozzá!

Ajánlott bejegyzések:

  • SZAVAZÁS a Sous-Videról SZAVAZÁS a Sous-Videról
  • Chefek a Sous-Videról Chefek a Sous-Videról
  • Az új konyhatechnológiák és eszközei-5.rész A Sous-vide hazai temperáló eszközei Az új konyhatechnológiák és eszközei-5.rész A Sous-vide hazai temperáló eszközei
  • OTTHONI SOUS-VIDE CSOMAG OTTHONI SOUS-VIDE CSOMAG
  • MI AZ A SOUS VIDE? MI AZ A SOUS VIDE?

A bejegyzés trackback címe:

https://sousvide.blog.hu/api/trackback/id/tr276867581

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Facebook

SOUS-VIDE BLOG

MINDEN ITT TALÁLHATÓ BEJEGYZÉS KIZÁRÓLAG A BLOGSZERZŐ ENGEDÉLYÉVEL KÖZÖLHETŐ RÉSZLETEIBEN, MAJD A BLOGRA VEZETŐ LINK BEFŰZÉSÉVEL!

Sous-Vide Chef

  • Sous-Vide berendezések

Facebook oldaldoboz

Tovább a Facebook-ra

BELÉPŐ

SZÓLJ HOZZÁ!

  • Piszkos Freud: Eddig jó. És mi a kiszámítás módja? (2018.02.01. 12:03) A HALAK ZSÍRTARTALMA
  • CS.T.: @BigPi: Blansírozd megfelelő minőségű vákuumtasakban! ; sousvidechef.hu/hu/szoveg/22/19 (2015.08.05. 22:45) MI AZ A SOUS VIDE?

Címkék

CSOMAG (1) home (3) recept (3) Séfek (4) Sous-Vide (12) sousvideotthon (5) Címkefelhő

BEJEGYZÉSEK

  • Alapvető sous-vide ételkészítési technikák
  • Alapvető sous-vide ételkészítési technikák
  • Tévhitek a vákuumozásról
  • Rádió riportsorozat a Sous-Videról
  • A Kultikus étel - Csülök
  • OTTHONI CSOMAGAKCIÓ
  • ÉTTERMI CSOMAGAKCIÓ
  • SZAVAZÁS a Sous-Videról
  • Séfek a Sous-Videról 2. rész-Bolla Róbert
  • Sous-Vide Chef termékek
  • Chefek a Sous-Videról
  • Az új konyhatechnológiák és eszközei-5.rész A Sous-vide hazai temperáló eszközei
  • Tovább...

Feedek

  • RSS 2.0
    bejegyzések, kommentek
  • Atom
    bejegyzések, kommentek
XML
A SOUS-VIDE ÉTELKÉSZÍTÉSI TECHNOLÓGIA BLOGJA
süti beállítások módosítása
Dashboard